Desert Flower
Har du någonsin läst en riktigt bra bok. Det som gör en bok bra är att den berör dig på ett eller annat vis. Boken: "En Blomma i Afrikas Öken" var en bok som verkligen berörde mig och när jag såg att den kommit ut på film var jag tvungen att hyra den. En bok gör sig sällan lika bra på film och det gjorde inte denna heller. Desert Flower som filmen heter får dock med mycket från boken och berör väldigt. Orkar du inte läsa boken tycker jag att du i alla fall ska se filmen.
Film trailer
Det handlar om modellen Waris Dirie, hennes liv. Hon föddes i en nomad familj och blev som ung flicka könsstympad, vilket är en viktig del i filmen och idag en stor del av Waris liv då hon är ambassadör mot kvinnlig könsstympning. Waris bestämmer sig för att rymma hemifrån då hon får veta att hennes far tänker gifta bort henne till en man som kunde varit hennes farfar. Hon vandrar genom öknen och kommer slutligen till England där hon blir husa hos den Somaliske ambassadören och så småning om blir hon upptäckt och modell.
Det är lite som en askungen saga men baserad på verklighet och en grymhet som könsstympning faktiskt är. Men som Waris säger i sitt tal till FN i filmen. Hon älskar sin mamma, sin familj och könsstympning är en 3000 år gammal tradition där man tror att man skär bort det onda, orena och på så vis räddar flickan och gör henne till en kvinna.
Jag anser att filmen är mycket bra på att belysa problemet med könstympning men det är inte en film du tittar på när du vill mysa en fredagkväll.
Något som inte tas upp i filmen är en av de saker som berörde mig mest i boken. Nämligen hur Waris max fem år gammal blir våldtagen av sin fars vän när ingen ser på och sedan blir hon hotad av mannen så hon inte ska våga berätta.
Filmen och boken belyser många problem som i en mordern värld inte borde finnas. Varken i väst, öst eller Afrika.
Man räknar med att 6 000 flickor varje dag könsstympas varje dag, du kan skratta dig lycklig över att inte vara en av dem. Vad kan de göra? Unicefs arbete mot könsstympning